1 Temmuz 2017 Cumartesi

ev yapımı tutkal tarifleri..bir sürü....



Malzemeler

1 çay bardağı az yağlı inek sütü
1 çay kaşığı karbonat ya da yarım çay kaşığı kireç
1 tatlı kaşığı sirke
Kıvam alacak kadar su
Yapılışı

Sütü kaynamaya varmayacak seviyede ısıtın. Sıcak süte 1 tatlı kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Sirkenin etkisiyle süt birkaç dakika içinde kesilecek ve tortular kabın dibine çökecektir. Elde ettiğiniz bu karışımı tülbent ya da eski bir tül yardımıyla süzün ve sirke kalıntılarını gidermek için tülbentte kalan tortuları sudan geçirmeyi ihmal etmeyin. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki tortuyu ayrı bir kaba alın ve tercihen karbonat ya da kireçi ekleyerek karıştırın. Son olarak ortaya çkan karışımı su yardımıyla seyrelterek tutkal kıvamına getirin.
-
-
-
-
-
Malzemeler:

1 ölçek un
1.5 ölçek su
1/3 ölçek şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 yumurtanın akı

Yapılışı:

Belirtilen ölçeklerdeki şeker, un ve yumurtayı bir kap içerisinde malzemeler listesinde belirtilen suyun yarısını kullanarak yavaş yavaş karıştırın. Önemli olan homojen pürüzsüz bir yapı elde etmek. Oluşan koyu kıvamlı karışımı seyrelterek tutkal kıvamını yakalamak için kalan suyu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tutkalın son bileşeni olan sirkeyi de ekleyin ve orta ateşte karışımı pişirmeye başlayın. Koyu bir kıvama gelmeye başladığında ocaktan indirip soğuttuğunuz karışım kullanıma hazırdır. güle güle kullanın.

bir cam kavanozda saklarsanız daha uzun süre kullanabilirsiniz

-
-
-
-
-

bir başka tarif:
2 kasik Un 1 bardak su muhallebi gibi pisiryorsunuz,
blenderle cirpyorsunuz, sonra az bir sey beyaz tutkal atyorsunuz,
her yerde onu kullandim ( avize yapimi, gazete sepetler,her turlu kagit isleri ),

-
-
-
-
-



yine bir tarif:


orta boyutlu bir kase içerisine yarım su bardağı un, ve bir su bardağının üçte biri kadar su koyun. Bu basit tutkal kısa süreli yapıştırmanız gereken kağıt vb. ürünlerde oldukça iyi sonuç verecektir. Bu tutkal kısa zamanda kuruduğu için genel olarak uzun vadeli projelerde kullanılmaz.

Tutkal hamurunuzu bir tencereye dökün ve köpürene kadar sürekli karıştırın. Köpürme başladığında , ocağı kapatın ve karışımı kullanmadan önce soğuyana kadar bir müddet bekleyin.

Bu tutkal zamanla küflenebilir. Küflenmeden korumak için, çalışmalarınızı bir ısıtıcı yardımı ile tamamen kurutmalısınız.
Kullanılmamış olan herhangi bir tutkalı sıkıca kapalı olan bir kaba koyup buzdolabına atın. Tutkal bir ya da iki hafta dayanacaktır.
Eğer tutkal kurursa, tekrar kullanmak için çok az ılık su ilave edin.
-
-
-
-
-
Mısır Nişastası Tutkalı

3/4 su bardağı suyu, bir çay kaşığı sirke ve 2 yemek kaşığı mısır şurubu ile birlikte kaynatın. Küçük bir tencerede malzemelerinizi birlikte karıştırın. Ocağınızı orta sıcaklığa açın ve karışımı tamamen kaynamaya bırakın.

Mısır nişastası hamurunu karıştırın. Su ısındığı sırada, 1/4 su bardağı ile 3/4 su bardağı arasındaki miktarda suyu 2 yemek kaşığı mısır nişastası ile karıştırın. Ve düzgünce çırpın.

Mısır nişastası hamurunu kaynayan suya ekleyin. Su kaynadığı zaman, mısır nişastası hamurunu dikkatlice ekleyin ve kaynayana kadar sürekli olarak karıştırın.
Kaynadığında bir dakika kadar pişirin ve daha sonra ocağı kapatın. Karışımın çok uzun süre kaynamasına veya yanmasına izin vermeyin. Karışımı kaynadığı sırada bir kaşık yardımı ile sürekli olarak karıştırın.
Soğumasını bekleyin. Karışım soğuduktan sonra, kapaklı bir kaba dökün ve buzdolabında muhafaza edin. Bu tutkal buzdolabında 2 ila 4 hafta kadar kalabilir.
Tutkalı kullanmadan önce bir gece dinlendirirseniz daha iyi sonuç verir.

-
-
-
-
-
Basit Pişmeyen Un Tutkalı Yapmak

Malzemelerinizi bir araya getirin. Bir su bardağı un, yarım su bardağı su ve bir çay kaşığının 8’de biri kadar tuzu bir araya getirin.
Malzemelerinizi küçük bir tencerede karıştırın. Yoğun bir tutkal yapmak için suyu , unun içerisine az az ekleyin. Bir tutam tuz atın ve iyice karıştırın. İşiniz tamamdır. Tutkalınızı çalışmalarınıza uygulamak için bir fırça kullanabilirsiniz.

-
-
-
-
-
Yapıştırıcı:
Kullanılacak malzemeler: 40 gram toz şeker (yaklaşık bir kaşık), yarım bardak su, , 15 gram limon tuzu, ısıya dayanıklı kap, karıştırmak için kaşık, ısıtıcı.
Kabın içerisine koyarak suyu koyarak üzerine şekeri ilave ediniz. Isıtıcıda ısıtmaya başlayınız. Su ısındıktan sonra içerisine limontuzunu ekleyerek karıştırmaya devam ediniz. Karışım koyulaşana kadar karıştırarak ısıtmaya devam ediniz. Karışım sarı renk alıp yoğunlaştığında ısıtma karıştırma işlemini durdurunuz. Bir kaba koyarak soğutunuz. Yapıştırıcınız hazır demektir, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
-
--
-
-
-

1 adet yumurta akı 1 tatlı kaşıgı buglay nişastası 1- 2 damla limon suyu 1 çay kaşıgı şeker hepsini bir kabın içine koyun ve karıştırın daha sonra yapıştırıcınız hazır

-
-
-
-

BENİM EN FAVORİ TARİFİMMMM:

1 kap pirinç
3-4 kap su

Kullandığınız kabın yaklaşık 2 katı kadar yapıştırıcı elde edeceksiniz. Bu yüzden ister çay bardağı ister su bardağı yada herhangi bir kabı ölçü olarak kullanabilirsiniz.

Pirinç ve suyu bir tencereye koyarak kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin. Yulaf ezmesi kıvamına gelecek bu kıvamı yakalayana kadaar su ekleyebilir ve biraz daha pişirebilirsiniz.

Yulaf ezmesi yada lapa gibi bir kıvam alınca ateşten indirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra genişce bir kapta blenderla pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Belki çok az miktarda biraz daha su kullanabilirsiniz.

Yapıştırıcıyı artık kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda ağzı kapalı şekilde budolabında muhafaza edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder